Naleśniki z serem i rodzynkami to przepyszny, zapychający posiłek na słodko. Jest dość łatwy w przygotowaniu, chociaż czasochłonny, o ile dysponujemy tylko jedną patelnią. Naleśniki z serem świetnie nadają się na późny obiad albo wczesną kolację, bo pozostawiają na długo uczucie sytości.
Historia naleśników — jak podają źródła — zaczyna się już w starożytnej Grecji, gdzie na śniadanie zajadano się plackami smażonymi z pszenicznej mąki, oliwy z oliwek, miodu i zsiadłego mleka. Zupełnie nie mam pojęcia jak takie ciasto smakowało i dlaczego tak dziwnie. Może kiedyś zrobię i podzielę się wrażeniami, ale w czasach obecnych bazę do naleśników stanowią mąka, mleko i jajka. W zależności od pozostałych dodatków uzyskujemy naleśniki na słodko, mające charakter potraw deserowych, bądź słono — doskonałe z farszami mięsnymi. Równie często spotykanym połączeniem są słodkie naleśniki z kwaśnym farszem kapuścianym, panierowane w jajku i bułce tartej, czyli popularne krokiety z kapustą. Dzisiaj jednak zajmiemy się naleśnikami na słodko, z nadzieniem z twarogu i rodzynek.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki pszennej 650,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mleka krowiego 3,2%,
- 1 jajko i 1 białko jaja (patrz opis),
- 1–2 czubate łyżki otrębów pszennych,
- 1–2 czubate łyżki ziaren sezamu,
- 2–3 czubate łyżki cukru trzcinowego lub lepiej miodu pszczelego,
- szczypta soli morskiej,
- olej rzepakowy lub kawałeczek słoniny.
Składniki na nadzienie serowe:
- 20 dag twarogu (najlepiej nadaje się słodki, jeszcze nie skwaśniały),
- mleko lub śmietanka kremówka,
- 1 żółtko (patrz opis),
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
- garść rodzynek.
Ciasto na naleśniki i nadzienie serowe
Zanim zabierzemy się do naleśników, jajka porządnie szorujemy wodą z płynem, dokładnie płuczemy, wkładamy do niewielkiego naczynia i zalewamy na 10–15 sekund wrzącą wodą. Takie działanie ma na celu pozbycie się większości pałeczek salmonelli, które mogą się znajdować na skorupkach. Do farszu serowego będziemy używać surowego żółtka, a nie chcemy żeby nam zaszkodził. Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do wysokiego naczynia, wbijamy jedno jajko i jedno białko, zaś żółtko pozostawiamy w miseczce na farsz serowy. Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy. Jeśli ktoś ma, to może wykorzystać w tym celu malakser — bardzo ułatwia sprawę.
Nadzienie serowe przygotowujemy rozgniatając w miseczce na jednolitą masę twarożek z odrobiną mleka, żółtkiem i cukrem waniliowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję bardzo gęstej, prawie sztywnej śmietany. Do dokładnie wymieszanych składników dodajemy garść rodzynek.
Smażenie naleśników
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, zroszonej olejem rzepakowym. Można w tym celu użyć specjalnego psikadełka, a można na środek patelni nalać kilka kropel oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni papierowym ręcznikiem. Bardziej klasycznym rozwiązaniem jest użycie do smarowania kawałeczka słoniny nabitego na widelec. Chochelkę ciasta naleśnikowego wylewamy mniej więcej w połowie odległości pomiędzy środkiem patelni a jej krawędzią i szybko przechylając patelnię w różne strony, staramy się równomiernie rozprowadzić ciasto w formie krążka. Tutaj trzeba poeksperymentować w celu wyrobienia odpowiedniej techniki. Dużo zależy od rzadkości ciasta — im rzadsze, tym łatwiej i szybciej się rozlewa, ale też naleśniki wychodzą cienkie i mogą się drzeć, przy próbie zdjęcia z patelni lub przełożenia na drugą stronę. Naleśniki smażymy z obydwu stron — z jednej powinny przypominać Księżyc z kraterami a z drugiej ostry atak ospy wietrznej.
Naleśniki przekładamy nadzieniem serowym, smarując je 1–2 łyżkami masy serowej i składając na pół i jeszcze raz na pół uzyskując trójkątne pakieciki. Jeszcze ciepłe podajemy. Całkiem niezłe są też przysmażane następnego dnia. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się przepis daj, proszę, łapkę w górę 🙂

Inni trafili tutaj szukając
- nalesniki z serem i rodzynkami