Jeśli niespodziewanie odwiedzili nas znajomi, a nie mamy żadnych ciasteczek do kawy lub chcemy być bardziej “fit”, szybkie łakocie możemy zrobić z pieczywa chrupkiego.
Potrzebujemy:
- 4 kromki pieczywa chrupkiego (ok. 30 g),
- 25–30 g miodu pszczelego, najlepiej nieco skrystalizowanego (nie spływa tak bardzo z ciasteczek),
- różnego rodzaju bakalie.
Pieczywo chrupkie smarujemy równomiernie miodem i przyozdabiamy bakaliami. W przypadku chlebków ze zdjęcia użyto:
- 5 g łuskanych pestek dyni,
- 14 g orzeszków arachidowych nieprażonych i niesolonych,
- 5 g rodzynek.
Kaloryczność takiej lekkiej przekąski to ok. 330 kcal z czego prawie 50 g to węglowodany, 12 g tłuszcze i nieco ponad 5 g białka. Jak już wspomnieliśmy na początku, pieczywo chrupkie w takim wydaniu bardzo dobrze komponuje się z kawą z mlekiem i cukrem, choć o lekkiej przekąsce nie może być już wtedy mowy 😉 Smacznego!
Świetnie się tutaj sprawdzi miód kremowany, czyli taki który uległ krystalizacji i przez wielogodzinne mieszanie w specjalnej maszynie zyskał konsystencję masła. Miody kremowane nic nie tracą ze swoich właściwości smakowych i zdrowotnych, a dają się doskonale rozsmarowywać i nabierać łyżeczką 🙂