Kąski z szynki to sposób na błyskawiczną, wykwintną i nie tak drogą przekąskę.
Krótka lista zakupów
Kupujemy: krojoną w plastry szynkę szwardzwaldzką i suszone śliwki bez pestek. Będą potrzebne również wykałaczki oraz papier do pieczenia.
Robimy szynkowe kąski
Po dwie suszone śliwki zawijamy w połowę plasterka szynki szwardzwaldzkiej i spinamy taki pakiecik wykałaczką. Pieczemy przez 5–10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (szynka trochę paskudzi), w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C. Kąski z szynki powinniśmy piec do momentu, aż przekąska będzie ładnie pachnieć, ale jeszcze się nie zwęgli. Radzę pilnować, bo moment zmiany “stanu skupienia” zachodzi dość gwałtownie.
Jeśli kąskom damy trochę ostygnąć i są dobrze wypieczone, zaskoczą nas chrupkością. Podajemy z chlebem i nie jemy zbyt dużo. W końcu większa część każdego kąska to śliwka, a te lubią powodować sensacje żołądkowo-jelitowe. Smacznego!
Przepyszne! Robiłam kilkakrotnie. Tak samo nie raz używałam boczku zamiast szynki — też było ok (a i taniej:>).