Infografika, którą znajdziecie w tym wpisie stanowi miniaturowe kompendium wiedzy na temat jajek. Zachęcam do wydrukowania i przyczepienia sobie na lodówce, bo jajka to super jedzenie 🙂
Kilka słów o samych jajkach.
Jaja stanowią bogate źródło substancji odżywczych. Przede wszystkim jajka są produktem białkowo — tłuszczowym z niemal pomijalną zawartością węglowodanów. Stąd bierze się ich popularność w różnych dietach niskowęglowodanowych np. Niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej LCKD (low-carb ketogenic diet), Cyklicznej diecie ketogenicznej CKD (Cyclical Ketogenic Diet) czy Diecie Kwaśniewskiego. Oprócz tego jajka zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Żeby nie być gołosłownym przytoczę tutaj kilka wartości (za tą tabelą) dla jajek kurzych, które w naszym regionie świata są chyba najczęściej spożywane. Wartości podane dla 100 g całych, świeżych jajek.
Witaminy w jajkach
- Witamina B2 (Ryboflawina) — 0.5 mg (28% zalecanego dziennego spożycia),
- Witamina B12 — 1.3 μg (22%),
- Kwas pantotenowy — 1.4 mg (14%),
- Witamina B9 (Kwas foliowy, Folacyna) — 47.0 μg (12%),
- Witamina A — 487 IU (10%),
- Witamina D — 35.0 IU (9%),
- Witamina B6 — 0.1 mg (7%),
- Witamina E (Alfa tokoferol) — 1.0 mg (5%),
- Witamina B1 (Tiamina) — 0.1 mg (5%).
Co znamienne jajka praktycznie wcale nie zawierają witaminy C, więc warto zapotrzebowanie na nią zaspokajać z innych źródeł.
Mikroelementy w jajkach
- Selen — 31.7 μg (45%),
- Fosfor — 191 mg (19%),
- Żelazo — 1.8 mg (10%),
- Cynk — 1.1 mg (7%).
I wiele, wiele innych…
Jajka, oprócz tego, że są niebywale odżywcze, są również bardzo smaczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów, poczynając od spożycia na surowo — chociażby w formie pysznego kogla-mogla — poprzez tradycyjne formy przyrządzenia jak: gotowanie jaj na miękko, twardo, smażenie (jajecznica) aż do bardziej ekskluzywnych przysmaków jak np. chińskie jaja stuletnie. Tego ostatniego wynalazku — przyznam — jeszcze nie kosztowałem 😉
Na rynku polskim najczęściej spotykanymi jajami są jaja kurze, przepiórcze, ale można znaleźć też jaja kacze czy jaja gęsie. Są to najczęściej jajka krajowe, ale możemy trafić na jaja z krajów członkowskich Unii Europejskiej, przy czym Polska najwięcej jaj importuje z Holandii, nieco mniej z Niemiec wg tego źródła. Niech nas nie dziwi jeśli na jajku zamiast oznaczenia PL zobaczymy NL lub DE — będą to jaja z powyższych krajów.
Na koniec zamieszczam obiecaną infografikę. Mam nadzieję, że Wam się przyda taki zastrzyk skondensowanej wiedzy o jajkach.
Świetnie to wszystko zebrałeś, może niech lepiej nie znika 🙂
Bardzo pomysłowy i interesujący post, do tego oczywiście “na czasie” 😉 Znałam do tej pory oznaczenia jaj, jeśli chodzi o sposób chowu i kraj pochodzenia, reszta cyferek jakoś mnie nie interesowała. Teraz będę wypatrywała jaj z numerem mojego województwa:) Dzięki!
Cieszę się, że infografika się przydaje 🙂 To, o czym piszesz, w pewnym sensie “lokalny patriotyzm”, któremu daje się wyraz poprzez nabywanie produktów pochodzących z lokalnych źródeł, jest bardzo istotny w kontekście kształtowania zdrowej konkurencji na rynku.