Świderki drożdżowe z szynką i serem

Zupełnie niedobreNiezbyt dobrePrzeciętneDobreBardzo dobre (Głosów: 1, wynik: 5,00 na 5)
Loading...

Zasta­na­wia­łem się, czy tego spe­cja­łu nie wrzu­cić do kate­go­rii piz­za, gdyż robi się go dość podob­nie. Mimo wszyst­ko świ­der­ki droż­dżo­we je się od piz­zy wygod­niej, ponie­waż jest to rodzaj droż­dżó­wek.

Żeby się nie roz­pi­sy­wać, ponie­waż więk­szość wska­zó­wek Znaj­dzie­cie już na blo­gu:

  1. Zagnia­ta­my cia­sto droż­dżo­we według tego prze­pi­su. Pro­po­nu­ję dodać 7 łyżek oli­wy, zamiast 3 — cia­sto będzie bar­dziej sprę­ży­ste.
  2. Przy­go­to­wu­je­my sos czosn­ko­wy, taki jak w tym prze­pi­sie.

Oprócz powyż­szych potrzeb­ne będą:

  • 100 g chu­dej, dość suchej szyn­ki,
  • 100 g sera żół­te­go,
  • 1 jaj­ko (wystar­czy nawet pół ;),
  • odro­bi­na kmin­ku do przy­ozdo­bie­nia.

Pole­cam zacząć od sosu. Jak sobie postoi w chło­dzie przez godzin­kę, to aro­mat i smak ma nie­ziem­sko czosn­ko­wy. W dal­szej kolej­no­ści, wyro­śnię­te cia­sto na piz­zę dzie­li­my na 4 czę­ści. Z każ­dej tur­la­my wałe­czek, po czym roz­płasz­cza­my go za pomo­cą wał­ka do cia­sta. Na poło­wę paska cia­sta nakła­da­my rów­no szyn­kę i ser, tak jak na obraz­ku poni­żej.

Świderki drożdżowe - układanie składników

Następ­nie cia­sto z far­szem skła­da­my na pół, przy­kle­pu­je­my i chwy­ta­jąc za koń­ce skrę­ca­my wokół osi wzdłuż­nej, naj­bar­dziej jak się da (tak aby nie prze­rwać cia­sta). Tak skrę­co­ne świ­der­ki droż­dżo­we ukła­da­my na macie sili­ko­no­wej lub papie­rze do pie­cze­nia, sma­ru­je­my roz­trze­pa­nym jaj­kiem i posy­pu­je­my kmin­kiem. Efekt widać na zdję­ciu poni­żej.

Świderki drożdżowe - składanie i skręcanie

Zapie­ka­my w pie­kar­ni­ku nagrza­nym do ok. 200ºC przez 20 min. Sos czosn­ko­wy prze­le­wa­my do koki­lek, w któ­rych macza­my świ­der­ki droż­dżo­we i się zaja­da­my 🙂

Świderki drożdżowe z szynką i serem

Smacz­ne­go!

Inni trafili tutaj szukając

  • palu­chy droż­dżo­we z serem i szyn­ką
Napisano w Kolacja, Mięso Tagi: ,
One comment on “Świderki drożdżowe z szynką i serem
  1. herbalife napisał(a):

    Jak to sma­ko­wi­cie wyglą­da. Takie nawią­za­nie do pol­skiej sta­ro­daw­nej kuch­ni:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.