Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej

Surówka z bura­ków czer­wo­nych i sałaty lodo­wej to samo zdro­wie i ogromne ilo­ści błon­nika, które rado­śnie prze­czysz­czą nasz prze­wód pokar­mowy ;) Kon­tra­stowe, rześ­kie kolory dodat­kowo pod­kre­ślają walory sma­kowe tej nie­skom­pli­ko­wa­nej surówki.

Na pomysł zro­bie­nia takiej sałatki wpa­dłem nie­dawno, zasta­na­wia­jąc się jak to jest, że na obiad do dru­giego dania zazwy­czaj jemy tra­dy­cyjną ćwi­kłę z chrza­nem, albo ewen­tu­al­nie goto­wane buraczki, ale chyba nigdy wcze­śniej nie zda­rzyło mi się jeść ich w for­mie suro­wej. No, nie licząc tych wycią­gnię­tych z zakwasu na barszcz czer­wony. Przy­znam szcze­rze, że surowe buraki ćwi­kłowe smak mają nie­szcze­gólny. Taki tro­chę zie­mi­sto — słodko — mdły. Za to już jako surówka z bura­ków czer­wo­nych rewe­la­cyj­nie kom­po­nują się z sałatą i innymi dodatkami.

Cie­ka­wostka

Buraki ćwi­kłowe są boga­tym źró­dłem kwasu folio­wego (fola­cyny) — w 100g suro­wych bura­ków znaj­dziemy 109μg tej wita­miny, po ugo­to­wa­niu zosta­nie jej 80μg. Ponadto czer­wone buraki zawie­rają tro­chę innych wita­min i mikro­ele­men­tów. Ze względu na zawar­tość nitra­tów sok bura­czany wpływa na obni­ża­nie ciśnie­nia krwi, przy czym efekt ten utrzy­muje się dosyć długo. Wbrew obie­go­wej opi­nii buraki mają zni­komy wpływ na two­rze­nie i oczysz­cza­nie krwi, za to beta­ina zawarta w bura­kach może wyka­zy­wać dzia­ła­nie ochronne przed scho­rze­niami wątroby. Czer­wony barw­nik zawarty w bura­kach — beta­nina — jest wyda­lany z moczem i kałem bar­wiąc je na czer­wony kolor.

Skład­niki

  • 2–3 nie­duże buraki ćwikłowe,
  • 4–6 liści sałaty lodowej,
  • 3 jajka kurze (M-ki),
  • 50-100g sera żół­tego (Maz­da­mer, Rada­mer albo inny –er ;) )
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży.

Jajka gotu­jemy na twardo. W mię­dzy­cza­sie buraki obie­ramy, myjemy i ście­ramy na tarce o gru­bych oczkach. Z sałaty obry­wamy kilka liści, płu­czemy je i rwiemy na drobne kawałki. Doda­jemy jogurt, majo­nez i dokład­nie wszystko mie­szamy.  Dopra­wiamy do smaku przy­pra­wami. Na koniec doda­jemy obrane i pokro­jone w kostkę jajka oraz tarty ser żółty, deli­kat­nie mie­szamy i surówka z bura­ków czer­wo­nych gotowa :) Naj­le­piej pre­zen­tuje się podana na liściach sałaty, w oto­cze­niu żół­tego koloru, np. tłu­czo­nych ziemniaków.

Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej

Smacz­nego!

Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej
Surówka z bura­ków czer­wo­nych i sałaty lodowej
Surówka z bura­ków ćwi­kło­wych i sałaty lodo­wej to lekka prze­ką­ska o wyso­kiej zawar­to­ści błon­nika i rześ­kich kolo­rach, które pod­kre­ślają jej wyra­zi­sty smak.
Skład­niki:
  • buraki ćwi­kłowe — 2–3 szt.
  • sałata lodowa — 4–6 liści
  • jajka kurze — 3 szt. (M-ki)
  • ser żółty — 5–10 dag
  • jogurt natu­ralny — 2–3 łyżki stołowe
  • majo­nez — 1 łyżka stołowa
  • warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony świeży

Powyż­szą treść zna­le­ziono m.in. dzięki nastę­pu­ją­cym fra­zom kluczowym:

  • surówka z buraków
  • surówka z buraka
  • buraki z salata lodowa
  • surówka z buracz­ków czerwonych
Powyższa treść: koszmarnaPowyższa treść: taka sobiePowyższa treść: niezłaPowyższa treść: dobraPowyższa treść: rewelacyjna (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Napisano w Nabiał, Przekąska, Przepisy kulinarne, Warzywa i Owoce Tagi: , , , , ,
2 comments on “Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej
  1. Anonim pisze:

    ooooo to mi cho­dziło o sórówkę na bazie suro­wego buraka
    dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>