Smażona wątróbka z cebulką to jedna z tych bardziej kontrowersyjnych potraw. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą, na pewno jednak nie można jej odmówić walorów zdrowotnych oraz łatwości przyrządzenia.
Za dzieciaka smażona wątróbka z cebulką była najgorszym koszmarem, jaki mogła zaserwować na obiad nasza kochająca, dbająca o zdrowie swoich dzieci Mama. Zachodziłem wtedy w głowę dlaczego wątróbka pojawia się na naszym stole tak często — raz na tydzień, dwa. Niesmak pozostał mi do niedawna, aż poszerzając swoją wiedzę na temat żywienia i odkrywając jak wątróbka jest zdrowa, przełamałem się i przyrządziłem wątróbkę drobiową po swojemu. Wyszła zupełnie inna niż pamiętam z dzieciństwa! Krucha, dość soczysta z delikatną słodką nutą cierpkości w tle. Bardzo specyficzny smak pozostał, ale jest wyjątkowo łagodny.
Ciekaw jestem czym różniła się smażona wątróbka z cebulką, którą pamiętam z dzieciństwa, od tej przyrządzonej obecnie. Może tamta to była wątróbka wieprzowa, a nie wątróbka z kurczaka? Nie wiem jak przygotowywała wątróbkę moja rodzicielka, ale ja wykorzystuję następujące…
Składniki:
- 200g świeżych wątróbek drobiowych,
- 1–2 przeciętne cebule,
- mleko krowie,
- mąka pszenna 650,
- cukier trzcinowy i sól morska do przyprawienia wątróbki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 100g kaszy gryczanej,
Świeże wątróbki z kurczaka płuczemy, w miarę możliwości usuwamy wszelkie błonki i żyłki i kroimy na drobne kawałki. Wątróbkę zalewamy mlekiem tak, aby była przykryta i pozostawiamy do wymoczenia na przynajmniej godzinę. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w talarki, posypujemy niewielką ilością cukru i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a gdy skończymy, przesypujemy do miseczki. Gdy wątróbka się już porządnie wymoczy, odlewamy mleko i odciskamy wątróbkę, po czym oprószamy ją sporą ilością mąki pszennej i smażymy na patelni pod przykryciem, często mieszając, do bardzo lekkiego zrumienienia. Na niedużym ogniu trwa to ok. 5 min. Dosypujemy smażoną cebulkę i pozwalamy żeby wątróbka z cebulką trochę się poddusiły, dosłownie dwie minutki. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i solą morską.
Smażona wątróbka z cebulką nieźle smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną tak jak w tym przepisie oraz z dowolną surówką, np. surówką z kiszonej kapusty i marchwi, tak jak na zdjęciu.
Smacznego!
Inni trafili tutaj szukając
- watrobka z kasza
- wątróbka z kaszą gryczaną