Placek z rabarbarem i kruszonką to sympatyczny, orzeźwiający gnieciuch. Słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem świetnie nada się na czerwcowe upały.
Rabarbarowiec bazuje na pysznym warzywie jakim jest rabarbar. Bo rabarbar jest warzywem, a przynajmniej do warzyw zalicza się jego jadalną część — grube, mięsiste, zielono-różowe ogonki liściowe. Z racji swojej spoistości przed spożyciem muszą być poddane obróbce termicznej — w tym przypadku będą zapieczone w cieście.
Składniki na placek z rabarbarem i kruszonką
Kruche ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej 650,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1–2 łyżki śmietany,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 mały proszek do pieczenia.
Nadzienie rabarbarowe
- ok. 1 kg rabarbaru,
- 1 szklanka cukru.
Kruszonka
- 40 g cukru kryształu,
- 30 g mąki pszennej,
- 20 g margaryny.
Rabarbar obieramy z zewnętrznej, łykowatej warstwy, dokładnie płuczemy i kroimy na odcinki 0,5 — 1 cm. Ze składników podanych wyżej zagniatamy kruche ciasto. Ciastem w ilości 2/3 całej porcji wylepiamy dno i ścianki formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wsypujemy wymieszany z cukrem rabarbar. Rzewień podczas pieczenia puści sok, więc jeśli nie przepadamy za namokniętym ciastem, możemy rabarbar podsypać nieco dobrą bułką tartą. Wierzch placka wykładamy spłaszczonymi kawałeczkami kruchego ciasta, a nań sypiemy kruszonkę zagniecioną ze składników z listy powyżej.
Placek z rabarbarem pieczemy w temperaturze ok. 200°C do zrumienienia. Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego 🙂
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
Mniam, wyglądają pysznie 🙂
delicje!!!! moje dzieciństwo:D
jestem osobą która ceni sobie zdrowa żywność czyli wszystko co można w domu upiec czy ugotować mnie interesuje, fajny przepis lubie ciasto z rabarbarem dodaje do niego truskawki
Ja również cenię sobie zdrową żywność oraz niespamienie linkami w komentarzach…