Pieczone udka z kurczaka

Zupełnie niedobreNiezbyt dobrePrzeciętneDobreBardzo dobre (Głosów: 4, wynik: 4,00 na 5)
Loading...

Pie­czo­ne udka z kur­cza­ka są pra­wie “samo­ob­słu­go­we”. Robo­ty przy nich nie­zbyt wie­le, a już po nie­speł­na godzi­nie pie­cze­nia moż­na się cie­szyć smacz­nym, pożyw­nym posił­kiem.

W kwe­stii for­mal­nej: ta część kur­cza­ka, któ­ra przy­po­mi­na maczu­gę dla kra­sna­li to pod­udzie. Udko kur­cza­ka znaj­du­je się nad nim i razem z pod­udziem sta­no­wi coś, co u hur­tow­ni­ków może­my spo­tkać pod nazwą noga ana­to­micz­na z kur­cza­ka. W prze­pi­sie uży­łem wła­śnie całej nogi, ale nic nie stoi na prze­szko­dzie, aby zro­bić same pie­czo­ne pod­udzia, czy udka z kur­cza­ka, więc nie zaprzą­taj­my sobie tym gło­wy.

Składniki:

  • 2 spo­ra­we udka z kur­cza­ka,
  • 1 łyżecz­ka soli mor­skiej,
  • 1 łyżecz­ka czosn­ku gra­nu­lo­wa­ne­go,
  • 1/2 łyżecz­ki świe­żo mie­lo­ne­go, czar­ne­go pie­przu,
  • 1/2 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki (jeśli ktoś lubi),
  • odro­bi­na ole­ju rze­pa­ko­we­go do pod­la­nia pie­cze­ni.

Udka z kur­cza­ka nacie­ra­my mie­szan­ką powyż­szych przy­praw, umiesz­cza­my w bryt­fan­nie, na któ­rej spód nale­wa­my tro­szecz­kę ole­ju, i zosta­wia­my w chło­dzie na godzi­nę czy dwie, żeby się “prze­la­so­wa­ły”. Po tym cza­sie udka z kur­cza­ka pie­cze­my w pie­kar­ni­ku nagrza­nym do 200ºC, do zru­mie­nie­nia, prze­wra­ca­jąc od cza­su do cza­su (powiedz­my co kwa­drans). Jeśli ktoś pie­kar­ni­ka nie posia­da, spo­koj­nie może poeks­pe­ry­men­to­wać z pie­cze­niem w bryt­fan­ce na pal­ni­ku kuchen­ki. Jedy­na nie­do­god­ność pole­ga na tym, że pie­czo­ne udka z kur­cza­ka trze­ba będzie prze­wra­cać czę­ściej, aby rów­no­mier­nie dopie­kły się z każ­dej stro­ny i nie przy­pa­li­ły.

Pieczone udka z kurczaka

Poda­je­my z dowol­ny­mi dodat­ka­mi. Na zdję­ciu powy­żej pie­czo­ne udka z kur­cza­ka w towa­rzy­stwie ćwi­kły i goto­wa­ne­go ryżu par­bo­iled. Smacz­ne­go!

Swo­ją dro­gą takie udko z kur­cza­ka zawie­ra cał­kiem spo­ro skład­ni­ków odżyw­czych. W 100 gra­mach pie­czo­ne­go udka z kur­cza­ka, po odrzu­ce­niu kości oczy­wi­ście (bo jej raczej nie zje­my), znaj­dzie­my ok. 26 g peł­no­war­to­ścio­we­go biał­ka. Oprócz tego udko z kur­cza­ka obfi­tu­je w wita­mi­ny z gru­py B. Naj­wię­cej znaj­dzie­my w nim nia­cy­ny — 100 g pie­czy­ste­go zaspo­ka­ja prze­cięt­ne dzien­ne zapo­trze­bo­wa­nie na tę wita­mi­nę w 31% War­to mieć na uwa­dze, że prze­cięt­nie noga z kur­cza­ka waży znacz­nie wię­cej. Samo udko z kur­cza­ka (bez kości) waży nie­co mniej niż 100 g. Z mikro­ele­men­tów w udku z kur­cza­ka naj­wię­cej dostęp­ne­go jest sele­nu (30% ZDS), na dru­gim miej­scu (w sto­sun­ku do zale­ca­ne­go dzien­ne­go spo­ży­cia) ex aequo wystę­pu­ją fos­forcynk (po 17%).

Pieczone udka z kurczaka
Pie­czo­ne udka z kur­cza­ka

Por­cji: 2

Skład­ni­ki:
  • 2 udka z kur­cza­ka
  • 1 łyżecz­ka soli mor­skiej
  • 1 łyżecz­ka czosn­ku gra­nu­lo­wa­ne­go
  • 1/2 łyżecz­ki świe­żo mie­lo­ne­go, czar­ne­go pie­przu
  • 1/2 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki
  • olej rze­pa­ko­wy

Inni trafili tutaj szukając

  • pie­czo­ne udka z kur­cza­ka
  • udka pie­czo­ne
  • udka z kur­cza­ka
  • pie­czo­ne udka
Napisano w Drób, Obiad
5 comments on “Pieczone udka z kurczaka
  1. Ziko-apteka napisał(a):

    Ja uwiel­biam udka pie­czo­ne w pie­kar­ni­ku z dużą ilo­ścią przy­praw.

  2. naleśniki napisał(a):

    pysz­no­sci:) pozdra­wiam

  3. Galantyna napisał(a):

    Nic dodać, nic ująć — obiad w sam raz dla moich Tygry­sków:)

  4. halina napisał(a):

    gene­ral­nie uwiel­biam drób, więc te udka z przy­jem­no­ścią widzia­ła­bym a moim sto­le — pysz­nie wyglą­da­ją 🙂

  5. agata napisał(a):

    a ja jesz­cze pocze­kam na prze­pis, któ­ry powa­li wszyst­kich na kola­na.…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.