Murzynek, czyli pyszne ciasto czekoladowe, można przyrządzić dosłownie w kilka minut. Po wstawieniu do piekarnika, piecze się również bardzo szybko, więc nie będziemy musieli czekać długo na czekoladowy smakołyk.
Najlepsze jest to, że w tej wersji murzynka zamiast margaryny lub innego stałego tłuszczu, został użyty olej roślinny. Murzynek z olejem nie wymaga wstępnego ogrzewania czy rozmrażania składników, więc ciasto gotowe jest do pieczenia już w kilka chwil. Jeśli nie potrzebujemy aż tak dużej ilości smacznego ciasta, zapraszam Was do odwiedzenia przepisu na muffiny z mikrofali. Te ciastka również bazują na oleju rzepakowym i “pieką się” jeszcze szybciej.
Kakao zawiera alkaloidy działające pobudzająco — kofeinę, występującą w śladowych ilościach oraz teobrominę, o łagodnym działaniu regenerującym. Ponadto kakao jest cennym źródłem flawonoidów (w proszku kakaowym może ich być wagowo nawet do 10%), które wykazują działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Łyżeczka kakao w proszku zawiera ok. 26,2 mg magnezu co stanowi 7% zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka. Kakao zawiera też dość dobre jakościowo białko (o niemal idealnym składzie aminokwasowym), jednak jest go stosunkowo niedużo.
Murzynek z olejem — składniki
- 2 szklanki mąki pszennej 650,
- 1,5 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 jajka (przynajmniej M‑ki),
- 3 lekko czubate łyżki stołowe kakao,
- 2 czubate łyżeczki do herbaty cynamonu,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2–3 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia,
- szczypta soli kuchennej,
- konkretna garść rodzynek,
- taka sama garść pestek dyni.
Przepis na murzynka z olejem
Przepis na murzynka jest banalnie prosty. Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii wkładamy do garnka lub miski i miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Oczywiście jeśli ktoś woli, do ucierania może użyć makutry i drewnianej kulki, choć przy tej konsystencji ciasta najwygodniej jest jednak wyrabiać je mikserem. Gdy składniki ciasta dobrze się już połączyły, co poznamy po jednorodnej, gładkiej strukturze bez grudek, ale z pęcherzykami powietrza, dosypujemy bakalie i jeszcze przez chwilę mieszamy. Ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok. 175ºC. Zazwyczaj wystarcza mniej niż pół godziny. Powinno się lekko zrumienić (ściemnieć) z wierzchu, a po nakłuciu patyczkiem do szaszłyków nie powinno do niego przywierać.
- mąka pszenna 650 — 2 szklanki
- cukier kryształ — 1 i 1/2 szklanki
- olej rzepakowy — 1 szklanka
- mleko krowie — 1/2 szklanki
- jajka kurze — 3szt. M‑ki
- kakao — 3 lekko czubate łyżki stołowe
- cynamon — 2 czubate łyżeczki do herbaty
- cukier waniliowy — 1 opakowanie
- proszek do pieczenia — 2–3 łyżeczki do herbaty
- szczypta soli kuchennej
- rodzynki — jedna garść
- pestki dyni — jedna garść
Inni trafili tutaj szukając
- murzynek na oleju
- ciasto czekoladowe na oleju
- murzynek z olejem
- ciasto murzynek na oleju
Uwielbiam murzynki i piekę je bardzo często 🙂
Uwielbiam to ciasto a zupełnie o nim zapomniałam 🙂 Mniaaam
Ciemne kakao i olej rzepakowy są pełne antyoksydantów i chronią przed starzeniem 😀 (haha, no jakoś się trzeba tłumaczyć, ze zjedzenia całej blachy!)
O! Nie wiedziałem, że w oleju rzepakowym też są antyoksydanty, ale po chwili zastanowienia… przecież zawiera alfa tokoferol czyli witaminę E 🙂
Super ciacho! Palce lizać i roboty przy nim tyle co nic.
Ha,ha.I jeszcze polewa czekoladowa.…to już komplet.
niestety, smak i zapach oleju przebija, brrrr, inne, jak nalezniki, placki ziemniaczane, owszem, ale nie w murzynku, wracam do masła
szalony murzyn
Ciasto wyszło obłędne! Moja wersja bez pestek dyni i z polewą czekoladową a skladniki żeby nie obudzić dzieci…mieszane łyżką. Po prostu rewelacja! Lekko kruche, wilgotne, idealne! Bez wątpienia mój nr 1 z czekoladowych ciast ze względu na prosty przepis i przepyszny smak! Piekłam raczej bliżej godziny niż pół. Dziękuję :).
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za tak miły komentarz!
Zrobiłam jakiś czas temu. Wyszedł super. Ładnie wyrośnięty i mocno kakaowy w smaku. Polecam przepis. Zjedzony cały więc u mnie zyskał etykietkę Approved
Piekę 35 minut i surowy w środku :/ coś tu chyba pójdzie nie tak ..
W jakiej foremce go pieczesz? Ja zazwyczaj piekę w dużej, płaskiej. Poeksperymentuj z temperaturą. W przypadku wyższych temperatur, rzędu 200ºC, ciasto może już się zrumienić, ale nadal być niedopieczone w środku. W takiej sytuacji na wierzch ciasta kładę pas papieru do pieczenia, żeby je trochę zaizolować od gorącego powietrza, i dopiekam przez dłuższą chwilę.
Na jaką wielkość blachy jest to ciasto?
Ja używam blachy o rozmiarach 35x25 cm.