Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami

Zupełnie niedobreNiezbyt dobrePrzeciętneDobreBardzo dobre (Głosów: 2, wynik: 5,00 na 5)
Loading...

Kurczak w miodzie z czosnkiem i innymi aromatycznymi przyprawami to jedna z pierwszych potraw, które nauczyłem się gotować. No może poza kanapkami robionymi w podstawówce... Jest niemal tak samo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.

Pojemniczek na przyprwyJuż nie pamiętam skąd wziął się ten przepis, ale na pewno kompozycję i proporcje przypraw dopasowałem do swoich preferencji smakowych, więc tego, co napisane poniżej, w żadnym razie nie należy traktować jako prawdę objawioną, a raczej jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów. Jestem niemal pewien, ze kurczak w miodzie będzie równie dobry przy odmiennym doprawieniu. Ilość przypraw jest też uzależniona od pojemniczków jakimi dysponujemy. W kuchni posiadam takie jak na zdjęciu obok i proporcje pomiędzy poszczególnymi przyprawami raczej pozostają niezmienne. Dwie najważniejsze - miód i czosnek - zostały wymienione w tytule. Razem z pozostałymi przyprawami stanowią następujące...

Składniki

  • 200g filetów z kurczaka,
  • kopiate pół łyżki miodu pszczelego,
  • 5 sypnięć papryki słodkiej,
  • 4 sypnięcia pieprzu ziołowego,
  • 2-3 sypnięcia papryki ostrej lub pieprzu kajeńskiego,
  • sól oraz pieprz mielony, świeży (kilka obrotów młynka) i czosnek granulowany,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia.

Kurczak w miodzie z czosnkiem - zaczynamy!

Filety z kurczaka płuczemy, odbłonowujemy i kroimy do miseczki na nieregularne kawałki wielkości 3-4cm. Jeśli dysponujemy filetami z kurczaka wstępnie zamrożonymi, to krojenie bardzo ułatwia delikatne rozmrożenie w mikrofalówce. Takie mięso nabiera "ziarnistości" i pomimo, że jeszcze zamrożone i sztywne, dość łatwo daje kroić się w kostkę. Później rozmrażamy je do końca na odpowiednim programie kuchenki mikrofalowej lub po prostu zostawiając na dłużej w lodówce.

Ciekawostka

Surowych (niewysterylizowanych) produktów mięsnych nie należy rozmrażać poprzez pozostawianie ich w temperaturze pokojowej. Może to sprzyjać namnażaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, zwłaszcza Salmonelli w przypadku drobiu. O wiele lepszym rozwiązaniem jest rozmrażanie mięsa w lodówce, albo z użyciem mikrofalówki. Wyciek rozmrażalniczy z drobiu, czyli sok powstający w trakcie rozmrażania, wylewamy ze względu na ryzyko zarażenia Salmonellą, natomiast tę samą ciecz z mięsa czerwonego można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzania sosów.

Pokrojone (i już rozmrożone) filety z kurczaka doprawiamy ze szczególnym uwzględnieniem obfitej porcji suszonego czosnku, dodajemy miód, olej lub oliwę, soli dajemy niewiele i porządnie wszystko mieszamy. Zostawiamy w lodówce do "przegryzienia" na ok. 1 godzinę. Na koniec zawartość miseczki smażymy na szybkim ogniu na patelni do zrumienienia. Kurczak w miodzie z czosnkiem doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem parboiled i słodką surówką z sałaty.

Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami

Smacznego!

Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami
Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami
Kurczak w miodzie z czosnkiem i innymi aromatycznymi przyprawami to jedna z najprostszych potraw, jakie można sobie wymarzyć. Do tego bardzo smaczna i mało pracochłonna.

Inni trafili tutaj szukając

  • kurczak w miodzie i czosnku
  • filet z kurczaka w miodzie
  • piers z kurczaka w miodzie i czosnku
  • kurczak pieczony z miodem i czosnkiem
Napisano w Drób Tagi: , , , ,
One comment on “Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami
  1. Ania napisał(a):

    Jak dla mnie brzmi świet­nie. Lubię mię­sa w mary­na­cie mio­do­wej, a aku­rat dro­biu takie­go jesz­cze nie jadłam 🙂
    Pozdra­wiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.