Kurczak Shoarma! sos czosnkowy i inne specjały

Zupełnie niedobreNiezbyt dobrePrzeciętneDobreBardzo dobre (Głosów: 1, wynik: 5,00 na 5)
Loading...

Kurczak Shoarma! to potrawa, która z tradycyjną "szormą" ma niewiele wspólnego, poza intensywnym smakiem nadawanym przez aromatyczne przyprawy. Mnie najlepiej smakuje w zestawieniu z pieczonymi frytkami, sosem czosnkowym i pikantną sałatką z czerwonej kapusty.

Oryginalna Shawarma to potrawa mająca korzenie na bliskim wschodzie, gdzie mięso jagnięce, baranie, cielęce, wołowe lub drobiowe nadziewa się na wertykalny rożen i bardzo, bardzo powoli grilluje otrzymując zbity, gigantyczny "szaszłyk". Kto choć raz skosztował kebaba (döner) na pewno zwrócił uwagę na obracający się w pionie kawał mięsa, z którego kucharz, przygotowując to wyborne danie, za pomocą ogromnego noża (lub noża elektrycznego), odcinał płaty mięsa - to właśnie coś takiego.

Shoarma, którą prezentuję poniżej to wersja, którą można śmiało przygotować w domu, nie wymagająca specjalistycznych narzędzi - wystarczą podstawowe przybory kuchenne. Potrzebne też będą następujące...

Składniki

Kurczak Shoarma!

  • 200g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku),
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego.

Sos czosnkowy

  • 3/4 dużego opakowania jogurtu naturalnego (ok 300g),
  • 1 kopiata łyżka majonezu,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • warzywko lub sól oraz pieprz mielony, świeży.

Surówka z czerwonej kapusty

  • 1/2 słoiczka marynowanej czerwonej kapusty,
  • 1 nieduża cebula,
  • warzywko i świeżo mielony pieprz,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cukier i kwasek cytrynowy (w razie potrzeby jeśli marynata była bez wyrazu).

Frytki

  • 200-300g frytek, najlepiej karbowanych,
  • przyprawa do ziemniaków (można się obyć, wystarczy sól).

Przygotowujemy kurczaka à la shoarma z dodatkami

Dobrze byłoby zacząć od kuraka - dużo wcześniej - żeby się pomarynował kilka godzin, wtedy shoarma z kurczaka wyjdzie jeszcze lepsza, ale zrobimy wariant ekspresowy 🙂 Nastawiamy piekarnik na temperaturę taką jaka jest zalecana przez producenta frytek. W czasie, gdy się rozgrzewa, na desce do mięsa kroimy kurczaka na nieduże kawałeczki, wrzucamy do michy, dosypujemy przyprawy, podlewamy olejem i dokładnie mieszamy. Hyc, do lodówki - niech się trochę "zamarynuje".

Teraz bierzemy się za sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy majonez, wciskamy praską ząbki czosnku. W takiej ilości jak nam odpowiada. Główka czosnku to będzie zdecydowanie zły pomysł. Mój przyjaciel zrobił kiedyś, przy okazji podobnego sosu, taki eksperyment (nie wiem dlaczego się na to zgodziłem) i pierwszego dnia paliło z jednej a przez następnych kilka... z drugiej strony. 4 ząbki czosnku to aż nadto - uwierzcie! Jeśli wyjdzie nieco zbyt ostry, możemy ratować się pozostałą 1/4 opakowania jogurtu i po prostu sos rozcieńczyć. Sos czosnkowy doprawiamy do smaku warzywkiem lub solą i świeżo zmielonym pieprzem (powinno wystarczyć ok 4 obroty młynka). Hyc, do lodówki - niech się "przegryzie".

Przyszła kolej na surówkę. Wymaganą ilość kapusty odcedzamy z zalewy i mieszamy z drobno posiekaną cebulką. Doprawiamy do smaku warzywkiem (na czubek łyżeczki), pieprzem i olejem. Warzywko i olej są tutaj bardzo ważne - mięsny smak umami odwala całą robotę i surówka zyskuje niesamowity charakter.

Ciekawostka

Umami to jeden z podstawowych pięciu smaków, odpowiedzialny za wrażenie pełnego, bogatego, jakby rosołowatego smaku potrawy. Jest najczęściej kojarzony z glutaminianem sodu (E621), choć to tylko jedna z soli kwasu glutaminowego, powszechnie występującego w produktach wysokobiałkowych. Ponadto umami znacząco poprawia smak potraw o niskiej zawartości soli.

Piekarnik raczej się już nagrzał, więc pieczemy frytki, o ile to możliwe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mają się ładnie zrumienić. Gdy zaczną się lekko przypiekać, możemy zacząć smażyć kurczaka à la shoarma. Trzeba go podpiec dość mocno, na złocisty kolor z brązowo-czarnymi punkcikami tu i ówdzie. Taka shoarma pomimo, że niezbyt zdrowa (ze względu na lekką spaleniznę) jest najsmaczniejsza.

Shoarma z kurczaka i sos czosnkowy, frytki i pikantna surówka z czerwonej kapusty

Na koniec shoarmę i inne specjały wykładamy na talerze. Sos czosnkowy możemy podać w kokilkach, a możemy też polać po mięsie i frytkach (co ja preferuję - patrz zdjęcie).

Smacznego!

Kurczak Shoarma! z sosem czosnkowym
Kurczak Shoarma! z sosem czosnkowym
Kurczak à la szorma z ostrym sosem czosnkowym, pieczonymi na blasze frytkami i pikantną surówką z czerwonej kapusty - palce lizać! A wszystko do uzyskania w domowym zaciszu.

Inni trafili tutaj szukając

  • shoarma z kurczaka kalorie
  • shoarma zdrowie
Napisano w Drób, Kolacja, Obiad, Warzywa i Owoce Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.