Groch z kaszą gryczaną i cebulką to wybitnie prosta i jednocześnie pożywna potrawa, na długo pozostawiająca uczucie sytości. Świetnie nadaje się na śniadanie, ale po podgrzaniu, gotowana poprzedniego dnia, bo przygotowanie, mimo iż nieskomplikowane, potrafi zająć dłuższą chwilę. Coś dla jaroszy.
Na pomysł przygotowania takiego jarskiego dania wpadłem całkiem niedawno, czytając o zaletach potrawy, składającej się głównie z ryżu i fasoli. Lista składników jest bardzo krótka.
Składniki na groch z kaszą
- 100–150g grochu łuskanego, suszonego,
- 100g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- sól morska i cukier trzcinowy (mogą być też bardziej “klasyczne” odpowiedniki),
- 1 łyżeczka warzywka,
- olej rzepakowy.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złotobrązowy kolor, przyprawiając do smaku odrobiną soli i cukru trzcinowego.
W międzyczasie groch dokładnie płuczemy i gotujemy w czterokrotnie większej ilości wody. Po 5 minutach od zagotowania dosypujemy kaszę gryczaną, łyżeczkę warzywka i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając, aż groch z kaszą będą miękkie i wpiją całą wodę (ok. 15 minut). Jeśli woda wygotowała się zanim nasiona zmiękły, dolewamy 1 szklankę i gotujemy dalej.
Po ugotowaniu groch z kaszą gryczaną mieszamy dokładnie ze smażoną cebulką i podajemy w miseczkach, a do tego jakiś ciepły napój, bo potrawa na prawdę zapycha. Z tej ilości co powyżej, nam wystarcza na śniadanie dla 2 osób. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się przepis na to proste śniadanie, przybij proszę łapkę w górę lub podziel się wrażeniami w komentarzach 🙂
Porcji: 2
- 324 kcal
- 10dag grochu łuskanego
- 10–15dag kaszy gryczanej
- 1 cebula
- sól morska i cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka warzywka
- olej rzepakowy