Ciasto Reagan

Zupełnie niedobreNiezbyt dobrePrzeciętneDobreBardzo dobre (Głosów: 1, wynik: 5,00 na 5)
Loading...

Cia­sto Reagan to lżej­sza odsło­na dobrze wszyst­kim zna­ne­go murzyn­ka, czy­li cia­sta cze­ko­la­do­we­go. Na tle murzyn­ka wyróż­nia się deli­kat­no­ścią i zawar­to­ścią świe­żych jabłek.

Przepis na ciasto Reagana

Spe­cja­list­ką od tego cia­sta jest moja luba, któ­ra ura­czy­ła mnie tym, co znaj­dzie­cie poni­żej na zdję­ciu. Poni­żej wid­nie­je też lista skład­ni­ków cia­sta, skrzęt­nie wykra­dzio­na z zeszy­ci­ku, w któ­rym była zano­to­wa­na.

Składniki

  • 210 g mąki pszen­nej,
  • 135 g cukru krysz­ta­łu,
  • 180 g mle­ka 3,2%,
  • 85 g ole­ju rze­pa­ko­we­go,
  • 18 g kakao,
  • 3 jaj­ka M-ki,
  • 2 łyżecz­ki cyna­mo­nu,
  • 1 i 1/2 łyżecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia,
  • 3/4 łyżecz­ki sody oczysz­czo­nej,
  • ok. 350 g jabłek (3–4 szt.),
  • opcjo­nal­nie (jak na obraz­ku niżej) — doda­je­my garść obra­nych i pocię­tych orze­chów wło­skich.

Ciasto Reagan

Krok po kroku

  1. Wszyst­kie skład­ni­ki z wyjąt­kiem jabłek dokład­nie mie­sza­my, np. mik­se­rem.
  2. Jabł­ka myje­my, oczysz­cza­my z gniazd nasien­nych i kro­imy na kawa­łecz­ki; talar­ki, kost­ka — wybór nale­ży do Was 🙂
  3. Cia­sto mie­sza­my deli­kat­nie z jabł­ka­mi (żeby się za bar­dzo nie pokru­szy­ły) i wykła­da­my do for­my wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia.
  4. Cia­sto Reaga­na pie­cze­my w tem­pe­ra­tu­rze 170°C przez ok. 40 minut.

Wartości odżywcze ciasta Reagana

Cia­sto po upie­cze­niu waży ok. 1050 g i ma 2590 kcal (jeśli doda­my orze­chów, tro­chę wię­cej). Ozna­cza to, że cia­sto reagan dostar­cza ok. 250 kcal/100 g. Więk­szość ener­gii pocho­dzi z węglo­wo­da­nów, resz­ta z tłusz­czy, a o biał­kach nie war­to wspo­mi­nać w tym przy­pad­ku 😉 W koń­cu łako­cie jemy dla przy­jem­no­ści, a nie po to, żeby się dobrze odży­wić. Smacz­ne­go!

Przepis na ciasto Reagana
Prze­pis na cia­sto Reaga­na
Cia­sto Reagan, czy­li taki murzy­nek z jabł­ka­mi.
Skład­ni­ki:
  • 210 g mąki pszen­nej 650
  • 135 g cukru krysz­tału
  • 180 g mle­ka 3,2%
  • 85 g ole­ju rze­pa­ko­wego
  • 18 g kakao
  • 3 jaj­ka M-ki
  • 2 łyżecz­ki cyna­monu
  • 1 i 1/2 łyżecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia
  • 3/4 łyżecz­ki sody oczysz­czo­nej
  • ok. 350 g jabłek (3–4 szt.)
  • opcjo­nal­nie (jak na obraz­ku niżej) — doda­jemy garść obra­nych i pocię­tych orze­chów wło­skich.

Inni trafili tutaj szukając

  • regan cia­sto
  • cia­sto regan
Napisano w Słodycze i desery Tagi: , ,
3 comments on “Ciasto Reagan
  1. blog kulinarny napisał(a):

    muszę tego wypró­bo­wać bo mam jakiś nie­co inny, śred­nio mi się udał jak robi­li­śmy w domu, może ten będzie lep­szy 🙂

  2. Monia napisał(a):

    Wspa­nia­ły pomysł na cia­sto 🙂 Moż­na je u Cie­bie zamó­wić ?

  3. Kaśka napisał(a):

    Prze­pysz­ne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.